Kuhano vino in domač čaj

Najlepši čas v letu je, ko iz mrzlih, praznično okrašenih ulic zadiši omamen vonj po kuhanem vinu. Ali ko se iz dolgega zimskega sprehoda vrnemo v topel dom, kjer nas čaka doma pripravljeno kuhano vino. Vroča mešanica sladkega in dobro začinjenega alkoholnega napitka pogreje še tako mrzle roke, toplina pa se kmalu naseli po celem telesu. Mi smo si tokrat pripravili rdeče kuhano vino. Vsem mlajšim članom družine pa smo pripravili prav tako slasten čaj, ki se v hladnejših dneh ravno tako vedno prileže. Topel čaj ali kuhano vino sta dve klasiki, ki nas ogrejeta in poživita. Obstaja sto in en načinov, kako pripraviti ti topli zimski pijači. Preverite, kako smo jih pripravili mi!

Čaj
Vsem, ki ne pijejo alkohola, priporočamo ravno tako slastno in vročo – včasih zdravilno, drugič osvežilno – pijačo; to je seveda čaj. Po njem pa velikokrat posežemo prav vsi, navsezadnje se na vse zgodaj zjutraj bolj prileže blaga brezalkoholna pijača kot pa kuhano vino. Poznamo nešteto vrst čaja, od najbolj znanega pravega čaja, pa do zeliščnega, sadnega … Lipov čaj se je uveljavil kot slovenski narodni čaj. Začinijo ga z medom in limoninim sokom, pijejo pa ga najpogosteje ob prehladih, saj telo prisili k potenju.
 
Če si poleti niste naredili svoje zaloge zelišč, skočite do prve čajnice in si izberite svojo mešanico. Raziskujte nove okuse. Čaj lahko postrežete tudi v višjih kozarcih, malce ohlajen in ne preveč sladkan bo krasno nadomestil zgubljeno tekočino. Čaj po želji začinite s sladkorjem, limoninim sokom, medom, mlekom, semenom kardamoma, pomarančnim sokom, cimetom ipd. V planinah pa ga planinci radi »začinijo« z dodatkom ruma ali drugega domačega žganja.
Preverite pa tudi slastne recepte za vročo čokolado in kakav .
Stiliranje: Kaja Podržaj, Petra Slapar, Idiyas