Kožarce (ponekod jim pravijo tudi kožence ali krodigini) so posebne klobase značilne za Kras, ki so sestavljene iz polovice očiščenih kož in polovice krvavkastega mesa. Začinjene so z mleto kumino, česnom, soljo in poprom. Ponavadi so jih kraške gospodinje kuhale v mineštrah, zelju ali repi, da so izdatno obelile sicer pusto hrano. Za današnje razmere so namreč kožarce nekoliko težka hrana, zato smo se jih mi odločili najprej speči v rimskem loncu (to je lončen lonec s pokrovom), da so izgubile nekaj maščobe. Kožarce kuhamo ali pečemo vsaj eno uro.
V nadaljevanju vam bomo predstavili dva okusna recepta za jedi s kožarcami. Najprej, Slovencem zelo ljubo jed na žlico – joto, potem pa še eno zelo priljubljeno jed novejšega izvora – burger. Jota z dodanimi kožarcami je nasitna jed bogatega okusa, ki nas – dobro začinjena – pošteno pogreje in nasiti za kar nekaj časa. Prileže se predvsem v hladnejših dneh po dopoldanskem fizičnem delu ali pohodu v hribe.
To sta le dve ideji za jedi s to posebno klobaso, kožarco, možnosti za uživanje te slastne specialitete pa je ogromno. Jeste jo lahko kot samostojno jed poleg kruha. Za prilogo pa lahko pripravite tudi krompir (pražen ali v kosih ipd.), kislo zelje, pečeno zelenjavo in podobno.