Sestavine
2 kg bele moke
20 g kvasa
žlica medu ali polnovrednega sladkorja
1,25 l vode
olje (po želji)
Postopek
Iz njega bodo nastale tri štruce, ena bo ostala bela, v preostali dve pa bo vmesila še nadev. Pri Ozbičevih namreč pogosto pečejo kruh, najraje posegajo po čim bolj naravnih sestavinah in iz njih oblikujejo raznovrstne mojstrovine. Tokrat smo bili zraven ob nastajanju belega, figovega in orehovega kruha.
Najprej si pripravimo kvasni nastavek: kvasu dodamo mlačno vodo, žličko medu ali sladkorja in žličko moke, zmešamo in pustimo, da kvas vstane. Medtem moko presejemo v velik lonec, dodamo kvasni nastavek in mlačno vodo. Samo narahlo premešamo in pustimo vzhajati dve uri in pol. Najbolje, da si moko nastavimo že zgodaj zjutraj in se potem posvetimo drugim opravilom. Od časa do časa se vrnemo k loncu in zmes premešamo. Predno jo stresemo ven iz lonca, delovno površino močno pomokamo. Matejka testo posoli šele, ko ga prvič zgnete.
Zmes zgnetemo v voljno testo, vse dokler ni več lepljivo. Razdelimo ga na tri enake dele in ga damo vzhajat na toplo.
Ko je testo lepo vzhajano, v vsak hlebec vgnetemo nadev – pest narezanih suhih fig ali pest grobo narezanih orehov. V testu naredimo jamico, vanjo nasujemo tretjino nadeva, pregnetemo in ponovimo še dvakrat.
Oblikujemo štruco in položimo v pekač. Kruh nato namažemo z oljčnim oljem, po možnosti domačim, in naredimo poševne zareze.
V pečico damo lonček vode, jo segrejemo na 220 °C in vanjo vstavimo kruh. Po desetih minutah temperaturo znižamo na 200 °C in pečemo še 40–45 minut. Ali je kruh pečen, preverimo tako, da nanj potrkamo – če zveni votlo, potem je gotov. Kruh stresemo iz pekača in pokrijemo s prtičem, da se ohladi.