Mrzle večere in hladna jutra najučinkoviteje prepodimo s sveže pečenim toplim kruhom.
Testo za rustikalne kruhkeRazrez testa na kruhkePečeni kruhkiRustikalni kruhki postreženi z marmelado
Sestavine
400 g moke (bele polnozrnate in pirine)
3 dl tople vode
30 g kvasa
1,5 žličke soli
Postopek
Kvas zmešamo s toplo vodo in žličko sladkorja. Postavimo na toplo. Moki dodamo sol in kvasec. Dobro premešamo. Zmes bo precej lepljiva. Pokrijemo s prtičem in pustimo vzhajati do dvojne velikosti. Enako naredimo z vseh strani. Ponavljamo, dokler se testo ne prijemlje več rok. Vzhajano testo vsujemo na delovni prostor, na debelo posut z moko. Rahlo pregnetemo. Testo z roko pritisnemo ob pult, posujemo z moko in prepognemo. Pustimo ga na pultu in pokrijemo s posodo, da še malce vzhaja. Posujemo ga z malce moke, narežemo na kvadratke in pečemo prvih 15 minut pri 230 °C, nato pa še 10 minut pri 200–210 °C.