Dekoriranje in dobrote za na mizo na trati pred hišo – tokrat brez žara!
Quiche lorraine
Danes pripravljamo jed, imenovano quiche lorraine ali z drugimi besedami slano pito.
Slana pita
Sestavine
150 g moke
90 g masla
sol
malo mrzle vode
Postopek
Za testo moko presejemo, dodamo na koščke zrezano mrzlo maslo, ščepec soli in na hitro pognetemo, dodamo še dve do tri žlice zelo mrzle vode, da se testo poveže. Ovijemo ga v prozorno folijo in ga pustimo pol ure počivati v hladilniku. Model za pito s premerom 26 centimetrov namažemo z maslom in potresemo z moko. Pečico segrejemo na 180° Celzija. Testo razvaljamo in položimo v model, da sega do robu. Pokrijemo ga z aluminijasto folijo, nanjo natresemo suhe stročnice in slepo pečemo 15 minut. Stročnice in folijo odstranimo in testo pečemo še 10 minut. Vzamemo iz pečice.
Za nadev potrebujemo 100 g slanine ali pancete, 400 ml smetane, 1/2 žlice olja, 4 jajca, sol, črni poper v zrnu, muškatni orešček, šopek drobnjaka, 1 čebulo in 100 g naribane gavde. Čebulo drobno sesekljamo, slanino narežemo na kocke in skupaj prepražimo na pol žlice olja. Odvečno maščobo odcedimo. Gavdo naribamo, drobnjak sesekljamo. Jajca razžvrkljamo s smetano (del smetane lahko zamenjamo z mlekom), nekoliko posolimo in popopramo, nastrgamo muškatni orešček in dodamo narezan drobnjak. V zmes stresemo še čebulo s slanino in sir in vse premešamo. Na testo zlijemo zmes in model za od 30 do 40 minut pečemo v segreti pečici, da nadev zakrkne.