Tokrat bomo pekli pito, ki smo ji dodali nekaj jagodičevja.
Pita z jagodičevjem
Za velikonočni pridih ji lahko dodamo zajčke, lahko pa jih postrežemo tudi posebej.
Sveža pita z jagodičevjem
Sladica, ki se lepo poda prazničnemu pogrinjku!
Servirana pita z jagodičevjem
Sestavine
300 g moke (250 g bele in 50 g pirine)
220 g masla
1 vaniljev sladkor
2 žlici sladkorja v prahu
1 žlička bio limonine lupinice
5 žlic hladne vode (oz. po potrebi)
Postopek
V samostoječem mešalniku (ali ročno) zmešamo moko, na koščke narezano hladno maslo, vaniljev sladkor, sladkor v prahu in limonino lupinico. Po žlicah dodajamo hladno vodo in na hitro ugnetemo testo. Zavijemo ga v folijo in v hladilniku pustimo počivati dobre pol ure.
Medtem pripravimo nadev, za katerega potrebujemo 4 jabolka, 350 g zamrznjenega jagodičevja (maline, borovnice, jagode …), 3 žlice ruma, 4 žlice sladkorja in 2 žlički škrba. Najprej v kozico stresemo narezana jabolka in zamrznjeno jagodičevje. Nato dodamo rum in sladkor, premešamo in na srednjem ognju kuhljamo, dokler se sadje malce ne razpusti (približno 10–15 minut). Vmešamo še škrob, ki nadev malce zgosti, in odstavimo.
Pekač dobro namastimo, testo razvaljamo in ga položimo v pekač. Robove odrežemo, zgnetemo in iz ostankov testa s piškotnim modelčkom izrežemo zajčke, ki jih bomo uporabili na vrhu pite. Na testo vlijemo nadev, poravnamo in pečemo pri 175 °C približno 40–45 minut.