- Hudo preprosti recepti - https://hudopreprostirecepti.si -

Čokoladna torta z gozdnimi sadeži

Sestavine

Biskvit:
2 jajci
40 g sladkorja
40 g moke
4 g pecilnega praška
20 g kakava v prahu
žlica čokoladnega namaza (nutelle)

Sredica iz gozdnih sadežev:
200 g zamrznjenih gozdnih sadežev
3 g želatine
1 vaniljev sladkor

Čokoladna penasta krema:
150 g mlečne čokolade
50 g temne čokolade
5 g želatine
250 g sladke smetane
0,5 l mleka
0,5 l smetane

Ganaš za okrasitev torte:
300 g sladke smetane
300 g mlečne čokolade

Postopek

Biskvit:

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.
Rumenjake in polovico sladkorja penasto umešamo, dodamo čokoladni namaz in premešamo.
Posebej stepemo beljake s preostalim sladkorjem, da dobimo čvrst sneg.
Rumenjakovi zmesi dodamo tretjino snega in nežno premešamo. Zmešamo suhe sestavine
(moka, pecilni prašek, kakav) in mešanico presejemo na jajčno zmes ter nežno vmešamo.
Na koncu dodamo preostali sneg. Maso vlijemo v pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo približno 20 minut pri 180 stopinjah Celzija.
Biskvit ohladimo in ohlajenega dvakrat prerežemo, da dobimo tri enako debele plasti biskvita.

 

Sredica iz gozdnih sadežev:

Gozdne sadeže odmrznemo in zmešamo z vaniljevim sladkorjem. Nekoliko jih pokuhamo in dodamo želatino. Gozdne sadeže postavimo na stran, da se ohladijo in malo strdijo.

 

Čokoladna penasta krema:

Čokolado stalimo, 250 g sladke smetane stepemo, želatino pa namočimo v hladno vodo. Zmešamo preostalo sladko smetano in mleko ter ju segrejemo tik do vretja, dodamo želatino in dobro premešamo. Prilijemo k staljeni čokoladi in premešamo. Nežno vmešamo še stepeno sladko smetano.

Sestavljanje torte:

1 plast biskvita, del penaste kreme. V sredino dodamo nekaj gozdnih sadežev,
prekrijemo z drugo plastjo biskvita in ponovimo s tretjo plastjo biskvita.
Torto postavimo v hladilnik vsaj za pet ur, da se popolnoma strdi.

Ganaš za okrasitev torte:

Sladko smetano zavremo in prelijemo čez nalomljeno čokolado. Dobro premešamo in ohladimo (postavimo v hladilnik vsaj za šest ur). Ohlajeno kremo stepemo in z njo poljubno okrasimo torto.

Pa dober tek! 🙂