- Hudo preprosti recepti - https://hudopreprostirecepti.si -

Čemaževa slana pita

Sestavine

Testo
250 g gladke moke
125 g masla
žlička soli
žlica kisle smetane
rumenjak

Nadev 1
1 manjša čebula
1/2 pora
velik šop svežega čemaža
olivno olje
sol
poper
muškatni orešček
3 jajca
180 g sladke smetane
160 g kisle smetane

Nadev 2
1 jajce
50 g kisle smetane
3 žlice nepretlačene skute
nekaj lističev nasekljanega čemaža

Postopek

Testo

Presejemo moko, ob robu dodamo drobno narezano hladno maslo in sol. V sredino damo kislo smetano in rumenjak ter zgnetemo gladko testo. Po potrebi lahko dodamo kakšno žlico hladne vode.
Testo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik.

Nadev 1

Na olivnem olju malo popražimo nasekljano čebulo in por. Dodamo grobo nasekljan čemaž in še malo pokuhamo. V posodi zmešamo jajca, kislo smetano, sol, poper, malo muškatnega oreščka in sladko smetano.

S testom obložimo pekač za pito in ga prebodemo z vilicami. Nanj porazdelimo popečeno zelenjavo in jo zalijemo z jajčno zmesjo. Pečemo v ogreti pečici približno 20 minut.

Nadev 2

Zmešamo jajce, kislo smetano in skuto, po okusu solimo in popramo. Dodamo drobno nasekljane čemaževe liste. Mešanico prelijemo čez pito in pečemo še 20 minut.

Tik pred koncem peke pito lahko po želji posujemo z naribanim sirom ali mocarelo.
Dober tek! 🙂